fredag 8 april 2011

Ambulanssjuksköterska - såklart!

Här om dagen fick jag höra hur otroligt tufft det skulle bli för mig att nå mitt mål, att bli ambulanssjuksköterska. Jag fick höra att det var extra svårt för att jag var tjej, att jag måste "komma i form" och att jag skulle bli tvungen att träna hårt för att klara de höga fysiska kraven som ställs på ambulanssjuksköterskor i Västra Götaland (jag vet inte exakt vilka dessa krav är, men jag har hört att de liknar de fysiska tester brandmännen behöver klara av). Om jag blev irriterad? Det är bara förnamnet!

Om det är något som gör mig sur så är det förutfattade meningar, som den att jag skulle vara svag bara för att jag är kvinna, eller otränad bara för att jag inte är pinnsmal. Vad är det med folk?! Jag vet också att det kommer bli tufft för mig att bli ambulanssjuksköterska. För att konkurrensen är hård, för att det finns få jobb och de som har jobb trivs bra och stannar länge. Och visst, procentuellt sett är det färre kvinnor än män inom ambulanssjukvården (tror jag?) men jag ser det knappast som något hinder att jag råkar vara kvinna?! Visst är det många utmaningar på vägen mot målet, som det att jag inte ens har B-körkort och måste ha C-kort för att få köra ambulans, eller att det är svårt att komma in på utbildningen, att jag faktiskt inte är fullt frisk utan har ett hjärtfel. Klart det finns utmaningar, men det är just utmaningar och inga oöverstigliga hinder.

När det gäller de fysiska kraven ser jag det inte som ett problem. Visst, jag skulle nog i ärlighetens namn inte fixa hela brandmannatestet om jag skulle göra det imorgon, men jag har inget emot att träna mig dit! Och otränad är jag inte, definitivt inte! Jag är ingen elitidrottare men jag tränar i snitt 7-8h/vecka och älskar det, och har jag ett mål med träningen så når jag det, hjärtfel eller inte. Och vi kvinnor är inte per automatik svagare och bräckligare än männen. Definitivt inte.

Så, vad gör en sådan här korkad kommentar med mig? Jo, det sporrar mig! Klart som fan jag ska bli ambulanssjuksköterska! B-kortet ska tas inom ett år, därefter C-kortet. Sedan ska jag se till att få sommarjobb som undersköterska på någon akutmottagning nästa sommar, och när jag kommer ut som färdig sjuksköterska ska jag slåss med näbbar och klor för en tjänst på akuten. Och jag ska samla på mig högar med relevanta högskolepoäng för att öka mina chanser att komma in på specialistutbildningen, och sedan jävlar ska det bli ambulanssjuksköterska av Bullen!

3 kommentarer:

  1. Narkosvubben är mycket bättre än ambvubben

    SvaraRadera
  2. Tro på dig Cie du är grym! Självklart kommer du nå ditt mål till ambulansen. Kom till Mava så ska du få en givande sommar!
    /S

    SvaraRadera
  3. Kom till Kardiologen tycker jag, hehe.. Avd 357 på Östra :)

    Bra skrivet och KLART att du fixar att bli ambssk!

    Vilket j-vla kommentar, ursäkta ordvalet, men vem fällde den?

    Pepp-Kram från Dr. Stadelmann ;)

    SvaraRadera